< Go Back to events

POSTPONED to 7. December 2020: Beatrice de Graaf & Johan Schot in gesprek over de moderne geschiedenis en toekomst van Europa

De Europese Unie werd opgericht met als doel ons allemaal vrede en welvaart te brengen. Op dit moment staat de EU echter voor grote uitdagingen: rechts-populisme groeit en het continent wordt vaker dan ooit geplaagd door terroristische aanvallen. Samenwerking om de groeiende ongelijkheid en klimaatcrisis te bestrijden is broodnodig, maar lijkt een te grote uitdaging voor de politici in Brussel te vormen. Tijd om de Europese integratie aan een kritisch onderzoek te onderwerpen: hoe zijn we hier beland en wat is de juiste weg vooruit?

Toonaangevende historici Beatrice de Graaf en Johan Schot nemen je mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van Europa van 1800 tot nu. Aan de hand van indrukwekkend beeld- en geluidsmateriaal bespreken zij cruciale momenten die het huidige Europa hebben gevormd. Je beleeft Europa’s voortgang en haar rampen, haar verdeeldheden en haar verzoeningen. Samen laten zij de verborgen en openbare integratie van Europa zien. Kunnen we met deze kennis de toekomst van Europa in een nieuw licht zien? In gesprek met Beatrice de Graaf en Johan Schot gaan we op zoek naar (historische) handvaten voor een sterk, duurzaam Europa.


Over de sprekers 


Beatrice de Graaf 

Beatrice de Graaf is hoogleraar History of International Relations & Global Governance aan de Universiteit Utrecht. Naast regelmatige optredens als terreur-expert bij Tv-programma’s zoals De Wereld Draait Door heeft De Graaf een eigen Column in de NRC Handelsblad. In haar boek Tegen de Terreur (november 2019) beschrijft De Graaf de turbulente periode die volgde op de overwinning op Napoleon in 1815 en schijnt ze haar licht op het ontstaan van de eerste Europese samenwerkingsverbanden, de vroegste voorlopers van de Europese Unie, de Navo en de Veiligheidsraad. 

Johan Schot 

Johan Schot is hoogleraar Global History and Sustainability Transitions bij het Utrecht Centre for Global Challenges, Universiteit Utrecht. Hij is de initiator van Making Europe, een 10 jaar durend onderzoeksproject naar de geschiedenis van Europa door de lens van de techniek; een project gesteund door ruim 250 Europese en Noord-Amerikaanse wetenschappers. Het resultaat is de Making Europe-boekenserie, bestaande uit 6 boeken die geschreven zijn door 13 auteurs vanuit heel Europa. Johan Schot is één van de redacteuren van de serie en medeauteur van het deel Writing the Rules for Europe.


Wanneer?

9. April 2020 

19:15 zaal open 

20:00 aanvang 

21:45 verwachte eindtijd


Locatie:

Hertz zaal, TivoliVredenburg

Vredenburgkade 11

3511 WC Utrecht


Tickets: 

Regulier: €12,50

Studenten: €7,50

Bestel tickets hier


Attend:

Facebook-event


This might have your interest too

Before the Common Market: Building Europe through technology

May 11, 2020

Online

The EU Green Deal: A chance for opening up Europe’s hidden integration?

2021 the European Year of Rail ‘Setting up a coherent and functional network across all Euro...

Joep Schenk

Writing the Rules for Europe

Hondelink’s approach demonstrated how experts were the ones to foster international relations, ov...